Loading...

Kako započeti

U tražilicu unesi  iznos traženog kredita, valutu kredita te rok otplate kredita. Nakon klika na tipku Pretraži otvorit će ti se ponuda hipotekarnih kredita svih banaka u HR.

Zatraži ponudu i uskoro će ti se javiti naš stručnjak koji će ti pomoći u postupku realizacije kredita te probati za tebe pronaći još bolju opciju.

Više nije potrebno obilaziti banke i prikupljati podatke koje je teško usporediti. Koristite moj-bankar.hr i uštedite vrijeme i novac. I sve to besplatno!

 

Namjena

Hipotekarni krediti jesu nenamjenski krediti kojem se kao instrument osiguranja koristi nekretnina. ZABA, PBZ, ErsteRBA, OTP i većina drugih banaka nude hipotekarni krediti u valuti euro  s rokom dospijeća do 20 godina.

Za više informacija o hipotekarnim kreditima pročitajte naš vodič.

Postupak odobravanja stambenog/hipotekarnog potrošačkog kredita

Podnošenje zahtjeva za kredit:

 Zahtjev za kredit klijent podnosi u poslovnici Banke. Uz zahtjev za kredit klijent prilaže i traženu dokumentaciju koja je potrebna za procjenu kreditne sposobnosti i dokazivanje namjene kredita te u svrhu procjene kreditne sposobnosti potpisuje izjavu kojom dozvoljava Banci upit u OSR (osnovni sustav registra). Za kredite sa zalogom na nekretnini potrebno je priložiti i procjenu vrijednosti nekretnine koja se daje u zalog, a koja nije starija roka koji propisuje Banka.  Procjenu nekretnine klijent može dogovoriti i u Banci u tom slučaju procjenu obavljaju ovlašteni partneri banke.

 

Obrada kreditnog zahtjeva:

Nakon prikupljene dokumentacije Banka pristupa obradi kreditnog zahtjeva. Tijekom obrade zahtjeva Banka može upotrijebiti podatke o klijentu s kojima sama raspolaže, podatke iz OSR-a i podatke koje je dao klijent. Ukoliko Banka ne može obaviti procjenu kreditne sposobnosti ili utvrditi prihvatljivost instrumenata osiguranja temeljem dostavljene dokumentacije, može zatražiti od klijenta dodatnu dokumentaciju. Ukoliko klijent ne želi pružiti informacije ili dokumentaciju potrebnu za procjenu i odobrenje kredita Banka će odbiti zahtjev za sklapanje ugovora o kreditu. Nakon obrade kreditnog zahtjeva Banka donosi odluku o odobrenju ili neodobrenju kredita. Ukoliko Banka donese negativnu odluku u najkraćem roku obavještava klijenta o negativnoj odluci.

Izrada ugovorne dokumentacije:

Nakon odobrenja kredita Banka o tome obavještava klijenta te priprema ugovornu dokumentaciju (ugovor o kreditu, suglasnost o zapljeni primanja, zadužnica i dr.). Ukoliko su dogovoreni dodatni instrumenti osiguranja (npr. police i sl.), isti se prikupljaju prije izrade ugovorne dokumentacije.

Zaključivanje ugovora o kreditu:

Ugovor o kreditu se ovjerava/solemnizira kod javnog bilježnika zajedno sa zadužnicom i suglasnost o zapljeni primanja uz nazočnost založnog dužnika, te eventualnih sudužnika i jamaca.

Zasnivanje založnog prava na nekretnini (ukoliko se radi o kreditu uz zasnivanje založnog prava):

Prijedlog za uknjižbu založnog prava u korist Banke, zajedno s primjerkom solemniziranog ugovora o kreditu klijent dostavlja javnom bilježniku (ili nadležnom općinskom sudu putem ovlaštene osobe) , javnom bilježniku (ili zemljišno-knjižnom odjelu putem ovlaštene osobe)  radi uknjižbe založnog prava; po uknjižbi založnog prava, a prije isplate kredita potrebno je dostaviti Banci izvadak iz zemljišnih knjiga sa upisanim zalogom u korist Banke te Rješenje kojim se dozvoljava upis zaloga u korist Banke.

Korištenje kredita:

Nakon što klijent dostavi ovjerene/solemnizirane primjerke ugovora o kreditu, te dostavi sve instrumente osiguranja kredita Banka na temelju dokumentacije za korištenje kredita izrađuje nalog za korištenje kredita koji klijent potpisuje te se pristupa isplati kredita. Klijent može ugovoriti s Bankom trajni nalog ili nalog za plaćanje kojim klijent ovlašćuje Banku da mjesečne obroke po kreditu naplaćuje s njegovih transakcijskih računa u Banci.

Savjetodavne usluge:

 Banka ne pruža savjetodavne usluge iz članka 22. Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju.

Zaštita potrošača

Klijent može zatražiti besplatni savjet u Savjetovalištima za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj. Popis Savjetovališta je dostupan je na internet stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH (Središnji portal za potrošače).

Mogli ste nas vidjeti u medijima
hrt
24sata
nova
rtl
vecernjilist
jutarnjilist
poslovnidnevnik
novilist

Često postavljena pitanja

Što je hipotekarni kredit?

Koliko dugo se čeka hipotekarni kredit?

Koji su uvijeti za dobiti hipotekarni kredit?

Koji je postupak odobravanja hipotekarnih kredita?

Čime je osiguran hipotekarni kredit?

Kako podići kredit na hipoteku?

Uspoređujemo proizvode ovih institucija

ZABA-Zagrebacka-banka
HPB Hrvatska Postanska Banka
Podravska banka
banka kovanica
Erste
Croatia Banka
RBA Raiffeisen bank
addiko_bank
pbz-privredna-banka-zagreb
OTP banka
Imex banka
Slatinska Banka

Novosti

Ključna kamatna stopa ECB-a: što je to i kako utječe na vas
  - 28 stu 2022

Prvi put u 11 godina Europska središnja banka podigla je ključnu kamatnu stopu. Ali što je to točno?

Čitaj dalje
Hipotekarni krediti - vodič kroz ponudu banaka
  - 30 tra 2020

Trebate veći iznos gotovine za financiranje vlastitih potreba na što duži mogući rok otplate, a imate nekretninu koju bi mogli dati pod zalog to jest pod hipoteku, hipotekarni kredit je najbolje rješenje.

Čitaj dalje
Financijski kalkulator
Izračunajte i isplanirajte otplatu kredita

Zašto moj bankar?

Besplatno korištenje
Jednostavna prijava za proizvod
Ponuda vodećih financijskih institucija
Brzo i sigurno