25 ruj 2024
Nekretnine, Krediti

Želite li postati vlasnik nekretnine u Hrvatskoj? Bez obzira jeste li stranac ili Hrvat koji radi u inozemstvu, stambeni kredit može biti ključan korak ka ostvarenju vašeg sna. U nastavku možete saznati više o uvjetima i procesu dobivanja stambenog kredita koji vam mogu pomoći da lako i sigurno dođete do vlastite nekretnine. 

Od 2015. godine, hrvatsko tržište nekretnina bilježi stalni rast zahvaljujući gospodarskom oporavku. S padom kamatnih stopa na štednje, mnogi su svoj novac počeli preusmjeravati iz banaka u dugoročne investicije poput nekretnina, tražeći veći povrat od onog koji nude banke. Ovaj trend potaknut je još i više smanjenjem kamata na stambene kredite, čime je kupnja prvog doma postala lakša nego ikada, posebno za mlade obitelji.

Dodatan poticaj tržištu dala je i sve veća potražnja građana EU, koju je podržalo i pridruživanje Hrvatske eurozoni i Schengenskom prostoru u 2023. godini. Ako ste državljanin neke od članica EU, možete stjecati nekretnine u Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i domaći stanovnici, osim u slučaju poljoprivrednog zemljišta, za koje postoje posebna pravila do lipnja 2023.

Prije nego što se odlučite za kupnju, važno je razmisliti o svrsi nekretnine. Bilo da je riječ o stanu za privremeni boravak ili kući za odmor, možda će vam biti potreban odgovarajući kredit. U Hrvatskoj postoji niz banaka koje odobravaju kredite ne samo lokalnim stanovnicima, već i strancima te Hrvatima koji žive i rade u inozemstvu.

Proces odobravanja stambenog kredita

  1. Podnošenje zahtjeva za kredit: Zahtjev se podnosi u poslovnici banke uz priloženu potrebnu dokumentaciju za procjenu kreditne sposobnosti i dokazivanje namjene kredita. Dokumentacija uključuje izjavu kojom dozvoljavate banci upit u OSR (osnovni sustav registra). Za kredite sa zalogom na nekretnini, potrebno je priložiti i procjenu vrijednosti nekretnine.
  2. Obrada kreditnog zahtjeva: Banka analizira prikupljene podatke, uključujući one iz OSR-a i one koje je klijent pružio. Ako dokumentacija nije dovoljna za procjenu, banka može zatražiti dodatne informacije. Ako klijent odbije pružiti potrebne informacije, banka može odbiti zahtjev.
  3. Izrada ugovorne dokumentacije: Nakon odobrenja kredita, banka priprema ugovor o kreditu i ostalu dokumentaciju kao što su suglasnost o zapljeni primanja i zadužnica.
  4. Zaključivanje ugovora o kreditu: Ugovor se solemnizira kod javnog bilježnika uz prisustvo založnog dužnika i potencijalnih jamaca.
  5. Zasnivanje založnog prava: Ako se radi o kreditu uz zasnivanje založnog prava, potrebno je prijaviti založno pravo na nekretnini u korist banke.
  6. Korištenje kredita: Nakon dostave potrebne dokumentacije i odobrenja, banka izrađuje nalog za isplatu kredita.
  7. Savjetodavne usluge i zaštita potrošača: Iako banka ne pruža savjetodavne usluge prema Zakonu o stambenom potrošačkom kreditiranju, klijenti mogu zatražiti besplatni savjet u Savjetovalištima za zaštitu potrošača.

Želite li besplatno kreditno posredovanje? Obratite nam se!

Mi surađujemo s vodećim bankama u Hrvatskoj kako bismo vam pomogli u cijelom procesu, od podnošenja zahtjeva do zaključenja ugovora, potpuno besplatno. Obratite nam se i olakšajte svoj put do novog doma. Kontaktirajte nas danas i saznajte kako vam možemo pomoći da ostvarite svoje snove o kupnji nekretnine u Hrvatskoj!

Izvor: moj-bankar