HPB Hrvatska Postanska Banka
Adresa
Jurišićeva 4
Fax
01 4810 773
OIB
87939104217
OIB
3777928
SWIFT
HPBZHR2X
Internet bankarstvo
HPB internetsko bankarstvo
Mobilno bankarstvo
mHPB

Općenito o HPB-u

Hrvatska poštanska banka ili skraćeno HPB, osnovana 1991. godine kao ulaganje Hrvatske pošte. Banka se u počecima kao i danas oslanja na široku mrežu poslovnica Hrvatskih Pošta sto joj daje prednost u uslugama prema stanovništvu.2015. HPB je dokapitalizirana pretežno od strane privatnih dioničara, čime je paralelno provedena reorganizacija banke koja je rezultirala vrlo povoljnim periodom za bančino poslovanje. HPB je tijekom 2019. pripojila i Jadransku banku te HPB Stambenu štedionicu.

Dionicama Hrvatske Poštanske Banke trguje se na Zagrebačkoj burzi (ZSE) pod simbolom HPB i ISIN kodom: HRHPB0RA0002 . Temeljni kapital Hrvatske poštanske banke iznosi 1.214.775.000,00 kuna te je podijeljen na 2.024.625 redovnih dionica od kojih svaka iznosi po 600,00 kuna.

Od korporativnih vrijednosti banka navodi brzinu, efikasnost, kulturu ostvarenja cilja te posvećenost klijentu i zajednici, kao društveno odgovorna institucija koja je uključena u niz projekata i aktivnosti koji potječu napredak društva. HPB pruža potporu zajednici u kojoj posluje putem donacija i sponzorstava, brigom za očuvanje okoliša, brigom za zaposlenike te neprestanim ulaganjem u njihov razvoj, te transparentim poslovanjem i povećanjem dostupnosti klijentima. U marketinškom smislu HPB je poznat sa svojim reklamama u kojima sudjeluje imaginarni lik "Hrvatko".

Banka je članica UN Global Compact inicijative o održivom razvoju, čime banka nastoji pozitivno utjecati na lokalnu i globalnu zajednicu te uskladiti svoje poslovanje sa potrebama društva. Također, HPB ulaže trud u financijsku pismenost klijenata te mladih ljudi, kao i umirovljenika time što organizuje konferencije i edukacije te surađuje sa edukacijskim ustanovama i studentskim udrugama. Banka nastoji podržati i specifične skupine poduzetnika poput branitelja i žena poduzetnica kroz kreiranje posebnih linija proizvoda, ugovaranjem poslovnih suradnji te organiziranjem edukativnih radionica. Sa uredom UNICEF-a za Hrvatsku 2019. godine HPB je sklopila suradnju koja klijentima nudi mogućnost redovitih mjesečnih donacija za djecu u teškim socijalnim situacijama.

Istaknuti proizvodi Hrvatske poštanske banke

Banka nudi kunske, devizne i dječje štednje, pakete proizvoda HPB Kombinacija za radno aktivno stanovništvo, umirovljenike i studente, stambeni i gotovinski krediti za građane, moderne kartične proizvode te usluge elektroničkog bankarstva.

Banka u pošti

je tip crossover usluge koja nudi korištenje bankarskih usluga u svim poslovnicama Hrvatske pošte, što HPB banku čini najdostupnijom na tržištu. Tako je u sklopu pošte moguće otvoriti tekući račun, zatražiti kreditnu karticu ili pak ugovoriti nenamjenski kredit.

HPB Kombinacija

je usluga kojom banka nudi klijentima mogućnost kreiranja vlastite kombinacije željenih proizvoda i usluga. Nudi se u tri varijante, odnosno HPB Kombinacija Aktiv za radno aktivne klijente, HPB Kombinacija Diplomac za učenike i student, te HPB Kombinacija Senior za umirovljenike. U sklopu svake od kombinacija, banka nudi pogodnosti poput prekoračenja po iznosu primanja, niže kamatne stope i naknade za obradu kredita, osiguranje od nezgode, dobrovoljno zdravstveno osiguranje, kao i pomoć u kući, te pomoć na cesti.

Digitalne usluge HPB banke - eBanka

Banka je dobitnik nekoliko nagrada iz područja digitalnog bankarstva. U sklopu digitalnog bankarstva eBanka, HPB banka nudi niz usluga sa ciljem lakšeg i bržeg poslovanja, poput: ePoslovnica, SEPA instant plaćanje, SuperSmart HPB račun, SuperSmart HPB žiro račun, eGotovina, eRačun, e-Građani, mHPB mobilno bankarstvo, internetsko bankarstvo, moj broker, te podnošenje online kreditnih odnosno kartičnih zahtjeva.

mHPB mobilno bankarstvo

usluga je koja klijentima nudi uvid u stanje i detalje računa, raspolaganje sredstvima 24/7, plaćanje i prijenos sredstava, kontrolu prometa po računima, pregled kredita, depozita, platnih naloga i dr. Aplikacija je namijenjena korisnicima Android i iOS operativnih sustava, pa tako na Google Play trgovini mHPB ima ocjenu 3.8, dok na Appleovom App Storeu aplikacija ima rating od 4.7. Aplikacija je dobitnik Somo tech nagrade za najboljju aplikaciju godine.

Kreditni proizvodi

Banka nudi niz usluga u području kreditiranja i zajmova, poput nenamjenskih kredita s promjenjivom kamatnom stopom ili s kombinacijom kamatnih stopa, nenamjenske kredite za umirovljenike, nenamjenske hipotekarne kredite, lombardne kredite, turističke kredite, kredite za podmirenje prekoračenja, kredite za školarinu, usluge kreditiranja privatnih iznajmljivača, stambene kredite uz promjenjivu ili s kombinacijom kamatnih stopa, stambene kredite bez hipoteke, te POS stambene kredite.

Krediti

Tržišna pozicija

Kapital
23,8 mld kn
Tržišni udi banke
5,53%
Broj poslovnica
57
Broj bankomata
546
600.000

Povezana društva

Društvo za fondove
Društvo za nekretnine

Poslovnice u mjestima

Beli Manastir, Cavtat, Donji Miholjac, Našice, Trilj, Bjelovar, Čakovec, Đakovo, Dubrovnik, Gospić, Imotski, Karlovac, Kaštel Stari, Knin, Gruda, Koprivnica, Makarska, Osijek, Poreč, Požega, Pula, Rijeka, Šibenik, Sinj, Sisak, Slavonski Brod, Solin, Split, Strmec, Trogir, Valpovo, Varaždin, Velika Gorica, Šibenik, Vinkovci, Virovitica, Vukovar, Zadar, Zagreb, Zaprešić.