26 svi 2020
Štednja, Analize

Kada podnosite zahtjev za debitnu karticu, banka postavlja osobni identifikacijski broj ili PIN koji vam omogućuje upotrebu kartice kao npr. kod  plaćanja ili podizanja gotovine sa bankomata. Taj Vam je broj nasumično dodijeljen iako neke banke nude mogućnost i da ga sami odaberete. Ako izgubite ovaj broj, politika vaše banke diktira kako dobiti  zamjenski PIN.

Nazovite banku

Kontaktirajte besplatni broj svoje banke kako biste zatražili zamjenski PIN. Predstavnici službe za korisnike mogu biti dostupni i izvan uredovnog vremena banke za obradu takvih zahtjeva. Ako vam banka dopušta postavljanje novog PIN-a telefonom, ona će vam poslati e-mail, u roku od nekoliko radnih dana, koji sadrži vaš novi PIN. Ako sumnjate da vam je ukradena kartica  i da je vaš račun možda ugrožen, odmah obavijestite svoju banku
 

Telefonski brojevi banaka u slučaju zaboravljenog PIN-a. 

Banka

Telefonski broj

Zagrebacka banka - ZABA

0800 0024

Privredna banka

0800 365 365

Erste banka

0800 7890

OTP banka

0800 21 00 21

RBA banka

072 62 62 62 

Sberbank

0800 0600

Addiko banka

0800 1414

Hrvatska Poštanska Banka - HPB

0800 472 472

Upozorenje

Ne dopuštaju sve banke telefonski zahtjev za novim PIN-om, ali otkazat će staru karticu ako je zatražite. U tom slučaju potrebno je zatražiti novi PIN u poslovnici.

Preko interneta ili SMS-a

Ako imate internetsko bankarstvo, možda ćete moći zatražiti novi PIN putem web stranice banke ako vam pruža ovu mogućnost. Također neke banke kao Addiko ili Erste, omogućuju vam da zatražiti novi PIN i preko SMS poruke.

Preko mobilne aplikacije 

Ako ste korisnik mobilnog bankarstva neke banke imaju mogućnost uvida u PIN,potrebno je samo odabrati karticu za koju je zaboravljen PIN. Tako Zagrebačka banka, preko svoje aplikacije m-Zaba omogućava da vidite PIN svoje kartice. 

Otiđite u poslovnicu

Neke banke zahtijevaju da osobno promijenite svoj PIN. I to je jedini način na koji morate postaviti prilagođeni PIN po izboru.

Koristite karticu i bez PIN-a

Čak i bez PIN-a, karticu možete koristiti za podizanje gotovine u poslovnicama. Iako to podrazumijeva čekanje u redu, jos uvijek možete do vaše gotovine. Nadalje, ukoliko imate karticu koja podržava beskontaktno plaćanje, istom, bez PIN-a možete plaćati do iznosa od 250 kuna. 

PIN_kartica

Podignite gotovinu bez kartice i PIN-a

Neke banke u ponudi imaju mogućnost podizanja gotovine bez kartice i PIN-a. Potrebno je samo kroz mobilno bankarstvo zadati željeni iznos ( maksimalan iznos je 1.000,00 kuna ) i vremenski period ( maksimalno do 60 minuta ) u kojem će se novci podići - nakon toga će vam se generirati kod koji ćete unijeti na bankomat i na taj način podići sredstva. Zanimljiva stvar kod ove opcije je ta što na ovaj način sredstva može podići bilo tko za vas, pa čak i dijete ( recimo da ste djetetu zaboravili ili niste bili u mogućnosti dati džeparac za školu ) u ovakvim i sličnim situacijama sve što trebate napraviti jeste drugoj osobi ustupiti generirani kod. 

 

 

Izvor: Moj Bankar